Prezentul document explica aspectele importante referitoare la conditiile in care va oferim serviciile in cadrul asociatiei Bellanima (Asociatia), avand datele de identificare din antet, inclusiv politica de confidentialitate, responsabilitatile asociatiei si responsabilitatile dvs., in calitate de beneficiar al serviciilor (Beneficiarul/Clientul) sau de reprezentant legal al acestuia. Este foarte important sa cititi cu atentie acest document si sa solicitati clarificari in cazul in care aveti nelamuriri.
Viziunea Asociatiei Bellanima
Asociatia Bellanima ofera servicii terapeutice de psihologie, psihoterapie si psihiatrie la standarde inalte de calitate. Abordarea terapeutica este integrata si sistemica, in cadrul acesteia fiind implicati atat psihologul clinician, psihoterapeutul si psihiatrul, in functie de caz, cat si beneficiarul si cei apropiati lui (in cazul in care acesta isi da acordul).
Supervizarea si abordarea integrata a cazurilor
Abordarea integrata in cadrul Asociatiei presupune lucrul in echipa pluridisciplinara, formata, in functie de necesitate, din medic psihiatru, psiholog si psihoterapeut. Acesti specialistii se pot consulta cu colegi din Asociatie in legatura cu anumite aspecte ale tratamentului dvs., precum si cu supervizori acreditati de Colegiul Medicilor/ Colegiul Psihologilor (profesionisti care sunt sub incidenta acelorasi coduri de etica) pentru o intelegere mai buna a cazurilor, cu pastrarea totala a anonimatului si protejarea informatiilor care va pot identifica.
Costurile
Daca se decide inceperea interventiei terapeutice, va trebui sa reveniti la Asociatie saptamanal sau cu frecventa recomandata de specialist, pentru continuarea procesului psihoterapeutic si/sau pentru monitorizarea/ajustarea tratamentului psihiatric, in scopul obtinerii unei eficacitati terapeutice ridicate. O sesiune de psihoterapie individuala sau o consultatie dureaza in mod obisnuit 50 de minute si are loc la o data si o ora agreate de dvs. si specialistul dvs. Veti afla durata exacta a fiecare sedinte in momentul programarii.
Asociatia Bellanima are preturi diferite in functie de tipul de consultatie/sesiune. Va trebui sa platiti pentru fiecare consultatie/sesiune, la receptie, dupa intalnirea propriu-zisa, cu exceptia cazurilor in care intelegerea dintre dvs si Asociatie este alta. In cazul in care consultatia/sesiunea se prelungeste peste durata pentru care a fost programata, Asociatia isi rezerva dreptul de a tarifa proportional durata suplimentara.
Plata serviciilor poate fi realizata in avans, la solicitarea Asociatiei pentru terapia de grup sau pentru pachetele de servicii, sau la initiativa dvs. Sumele incasate in avans nu se restituie, asociatia angajandu-se sa va ofere o alta posibilitate de programare pentru serviciile achitate in avans la care nu puteti ajunge, in cazul in care ne anuntati cu cel putin 24 de ore lucratoare inainte de ora programarii ca nu puteti fi prezent.
Programarile la care nu veniti, precum si intarzierile, pot fi problematice atat pentru dvs., cat si pentru specialist. Ca urmare, va rugam sa va asumati responsabilitatea de a va aminti programarile si de a veni la timp. In cazul in care venirea in mod regulat la programari reprezinta o problema pentru dvs., va rugam sa discutati acest lucru cu terapeutul dvs. pentru a gasi o solutie, alta decat renuntarea la demersul terapeutic.
Politica Asociatiei in legatura cu programarile la care intarziati sau la care nu va prezentati
- Aveti responsabilitatea de a anunta anularea unei programari cu cel putin 24 de ore lucratoare inainte de ora programata. In caz contrar, va trebui sa achitati consultatia/sesiunea la care ati lipsit (cu exceptia cazurilor de forta majora). Acesta responsabilitate va revine in mod exclusiv, indiferent de functionarea sau nu a serviciului de reamintire prin SMS a programarilor sau de momentul primirii unui astfel de mesaj.
- Daca intarziati mai mult de 15 minute fara sa anuntati, specialistul poate considera ca nu va veti mai prezenta la programare si poate pleca sau se poate angaja intr-o alta activitate.
- Daca ati anulat sau ati lipsit la o consultatie/sesiune, este responsabilitatea dvs. sa contactati din nou Asociatia pentru o reprogramare.
- Daca lipsiti la doua sau mai multe sesiuni consecutive, fara sa contactati Asociatia pentru a reprograma, reprezentantul Asociatiei va incerca sa ia legatura cu dvs. prin telefon sau e-mail. In cazul in care nu raspundeti sau nu reveniti cu un telefon in aceeasi zi, se va considera ca nu mai doriti sa continuati accesarea serviciilor noastre si vom considera tratamentul oprit.
- In cazul in care doriti sa opriti interventia terapeutica, va recomandam sa discutati in prealabil despre acest lucru cu specialistul dvs., pentru a evita efectele nedorite ale incetarii bruste a tratamentului.
- Elementele de cadru psihoterapeutic (frecventa sedintelor, conditiile privind rezervarea intervalului orar, programarea vacantelor) vor fi stabilite impreuna cu psihoterapeutul in primele sedinte.
Scurte consultatii telefonice cu specialistii Bellanima sunt posibile fara un cost suplimentar. In cazul in care acestea sunt frecvente si/sau au o durata semnificativa, Asociatia Bellanima isi rezerva dreptul de a percepe un tarif in functie de durata acestora si de tipul de serviciu.
In cazul in care solicitati un raport scris din partea specialistului cu care lucrati, in anumite conditii acesta poate fi elaborat si furnizat contra cost.
Situatii de criza si ingrijire de urgenta
Asociatia nu poate oferi servicii de urgenta sau medicamente psihiatrice. Puteti incerca sa va contactati specialistul in situatii de urgenta sunand la numarul Asociatiei sau pe numarul sau direct, daca ati convenit in acest sens, dar este responsabilitatea dvs. sa aveti si o alternativa. Receptia Asociatiei nu functioneaza in weekend sau de sarbatori, iar specialistul este posibil sa nu poata fi contactat in zile de concediu, de weekend sau de sarbatori. Este foarte important sa va informati specialistul cat mai din timp atunci cand va dati seama de o potentiala criza, factori de stres care ar putea aparea, ganduri de suicid etc., in asa fel incat sa puteti lucra impreuna pentru a dezvolta un plan de management al crizei si sa identificati servicii de suport care ar putea sa fie la dispozitia dvs. tot timpul. In cazul in care aveti o urgenta, va incurajam sa apelati la cea mai apropiata unitate medicala care poate oferi servicii de urgenta. In cazul in care ajungeti intr-un moment de criza la Asociatia sau daca cereti o recomandare pentru o situatie de urgenta, veti fi indrumat catre o unitate medicala specializata pentru astfel de situatii.
Responsabilitatile Asociatiei
Asociatia Bellanima isi asuma responsabilitatea de a va oferi servicii de psihiatrie, psihoterapie si psihologie de cea mai buna calitate, prin selectarea si monitorizarea atenta a personalului si practicii profesionale din Asociatia si prin implementarea celor mai bune practici si standarde internationale in preventia, tratarea si managementul afectiunilor psihice.
Asociatia Bellanima isi asuma responsabilitatea de a va oferi un spatiu adecvat desfasurarii consultatiilor/sesiunilor, precum si un mediu de transparenta si incredere cu privire la practicile si abordarile profesionale din cadrul Asociatiei.
Asociatia Bellanima isi asuma asigurarea confidentialitatii datelor personale si parcursului dvs. terapeutic in cadrul Asociatiei.
Responsabilitatile si drepturile beneficiarului
In calitate de beneficiar al serviciilor Asociatiei sau de reprezentant legal al acestuia, aveti urmatoarele responsabilitati si obligatii:
- de a respecta programarile facute, evitand astfel aplicarea conditiilor stipulate in prezentul document cu privire la anulare, absenta, intarziere sau reprogramare tarzie;
- de a plati consultatia/sesiunea integral la terminarea acesteia sau conform intelegerii stabilite cu Asociatia;
- de a mentine contactul cu Asociatia si, daca este cazul, cu specialistul dvs.; acesta nu va va contacta decat in situatii considerate urgente, care necesita o interventie externa.
In calitate de beneficiar al serviciilor Asociatiei sau de reprezentant legal al acestuia, aveti urmatoarele drepturi:
- de a pune orice intrebare in legatura cu parcursul terapeutic din cadrul Asociatiei, oricand pe parcursul acestuia;
- de a opri interventia terapeutica in orice moment; recomandarea noastra este de a discuta in prealabil cu specialistul dvs. despre acest lucru.
Beneficiile si riscurile unui demers psihoterapeutic si/sau psihiatric
Exista mai multe abordari psihoterapeutice care pot contribui la imbunatatirea starii psihice, psihoterapia oferind sprijin in identificarea surselor care contribuie la starea psihica negativa si ajuta beneficiarul sa faca fata in mod eficient factorilor de ordin situational, interpersonal, comportamental si psihologic. Principalele obiective ale psihoterapiei sunt:
- identificarea problemelor de viata si sustinerea beneficiarului in intelegerea aspectelor care pot fi rezolvate sau imbunatatite. Psihoterapeutul il poate ajuta sa identifice optiuni pentru viitor si sa stabileasca obiective realiste care sa conduca la imbunatatirea starii emotionale si mintale;
- identificarea modelelor de gandire negative si/sau distorsionate care contribuie la starile de neputinta si lipsa de speranta si neutralizarea sau transformarea lor;
- dezvoltarea unor abilitati pentru a evita sau reduce suferinta psihica si pentru a preveni alte episoade viitoare.
In procesul psihoterapeutic, pe masura ce se confrunta cu anumite aspecte conflictuale ale existentei sale in discutiile cu terapeutul, beneficiarul poate trai o stare de disconfort temporar inainte de a se simti mai bine. In cadrul sesiunilor, psihoterapeutul poate formula o serie de recomandari sau facilita luarea unor decizii de catre beneficiar, insa nu poate lua decizii pentru acesta sau interveni in realitatea acestuia. Responsabilitatea pentru deciziile luate revine in totalitate beneficiarului.
Terapia medicamentoasa este foarte utila in reducerea simptomelor afectiunilor psihice. In Asociatia noastra abordarea este una integrata, farmacoterapia si psihoterapia fiind utilizate impreuna, daca este necesar. Tratamentul medicamentos necesita o monitorizare atenta intrucat, in unele cazuri, pot fi resimtite efecte secundare temporare pana cand organismul se obisnuieste cu substantele active din medicamente.
Activitatea de cercetare din cadrul Asociatiai Bellanima
Datele cuprinse in documentele intocmite in cadrul Asociatiei pot fi utilizate in activitatea de cercetare in scopul monitorizarii si imbunatatirii interventiilor terapeutice si pentru diseminarea rezultatelor stiintifice in publicatii de specialitate, cu pastrarea in totalitate a anonimatului beneficiarului. Confidentialitatea este mentinuta prin restrictionarea accesului personalului la aceste date, utilizarea unui cod numeric in locul numelui, precum si prin indepartarea oricaror informatii care ar permite identificarea beneficiarului in viata reala. Beneficiarul are dreptul de a nu consimti la utilizarea acestor date in activitatea de cercetare a Asociatiei, beneficiind totodata de aceeasi calitate a serviciilor de specialitate.
Sedinta de evaluare psihologica prealabila
Evaluarea psihologica are rolul de a pune in evidenta cele mai relevante dificultati psihice cu care se confrunta beneficiarul in momentul realizarii acesteia si de a sustine formularea de recomandari terapeutice in cadrul unei intalniri cu un psiholog clinician. In cadrul evaluarii psihologice se pot utiliza metode si tehnici de evaluare standardizate si nestandardizate, acestea neputand fi utilizate pentru psihodiagnoza care contine clasificari si ierarhizari de orice forma sau care pot aduce atingere imaginii persoanei.
Optiunea beneficiarului de a refuza sau de a renunta la serviciile Asociatiei
Beneficiarul are dreptul sa refuze sau sa renunte la serviciile Asociatiei in orice moment. Recomandarea noastra este de a discuta in prealabil cu specialistul despre aceasta intentie.
Optiunea Asociatiei de a refuza sau a inceta furnizarea de servicii catre un beneficiar
Asociatia isi rezerva dreptul de a refuza prestarea de servicii pentru cazuri care depasesc posibilitatile sale de tratament (situatii de criza, cazuistica care depaseste competentele specialistilor sai). Asociatia isi rezerva dreptul de a inceta serviciile oferite unui beneficiar in cazul anularilor repetate, intarzierilor repetate, neplatii sedintelor, reprogramarilor repetate ale sesiunilor, comportamentului inadecvat.
Acordarea serviciilor la distanta (online)
Serviciile noastre pot fi oferite si online, prin intermediul tehnologiei care permite conexiunea audio-video dintre specialist si beneficiarul serviciilor.
In cazul serviciilor de psihoterapie pentru adulti, cadrul de desfasurare a sedintelor este similar celui din cabinet.
In cazul serviciilor de psihoterapie pentru copii, psihoterapeutul poate decide care sunt limitele interventiei care poate fi realizata prin conexiune audio-video, in functie de particularitatile fiecarui caz in parte, urmand a realiza doar acele tipuri de interventii permise de cadrul de desfasurare a sedintei.
In cazul serviciilor de psihologie Asociatia, psihologul clinician poate decide care sunt limitele evaluarii psihologice realizate prin conexiune audio-video, in functie de particularitatile fiecarui caz in parte, urmand a realiza doar acele tipuri de evaluare permise de cadrul de desfasurare a sedintei.
In cazul serviciilor oferite de catre medici, acestia pot decide care sunt limitele unui act medical prestat prin conexiune audio-video, in functie de particularitatile fiecarui caz in parte. Pentru cazurile fara istoric medical in Asociatia, daca medicul nu va putea sa obtina, in urma interactiunii la distanta, toate informatiile necesare pentru a stabili un diagnostic si a prescrie un tratament, acesta va putea emite doar opinii medicale si recomandari, urmand ca stabilirea diagnosticului si a tratamentului sa se poata face doar dupa o consultatie in cabinet.
Acceptarea de catre beneficiarul serviciilor a acestor conditiilor de desfasurare a serviciilor la distanta (online) se considera realizata in momentul realizarii conexiunii cu specialistul.
Plata serviciilor la distanta (online) se face in avans, intalnirea cu specialistul putand avea loc doar dupa incasarea costului sesiunii.